Carpaccio z buraków
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Buraki, ser feta, rukola i orzechy włoskie – to połączenie smaków sprawi, że pokochasz carpaccio z buraków! Zrobisz je z cienkich plasterków pieczonych buraków, które podasz z wyrazistą rukolą, kremowym serem feta i chrupiącymi orzechami włoskimi. Całość dopełni dressing z oliwy z oliwek i musztardy, dodając odrobiny pikanterii i głębi smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 210 g (2 buraki)
- Ser Feta - 100 g (około połowa 1 opakowania)
- Rukola - 4 g (2 garści)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 45 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.
- Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
- Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.
- Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, ocet balsamiczny i musztardę. Sosem polej carpaccio. Na koniec obficie przypraw pieprzem.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj i poukładaj na wierzchu potrawy.