Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Burak, oliwa z oliwek, musztarda i miód – te cztery składniki to klucz do przygotowania pysznego carpaccio z buraka z sosem musztardowo-miodowym. Delikatne plasterki buraka świetnie komponują się z wyrazistym sosem, który łączy słodycz miodu i pikantność musztardy, tworząc harmonijną i zaskakującą mieszankę smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 1 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Musztarda - 10 g
- Miód - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.
- Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, miód i musztardę.
- Sosem polej carpaccio.
- Na koniec obficie przypraw pieprzem i solą.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny