Carpaccio z buraka z mozzarellą

Opublikowano: 27.05.2022 r.
Burak, mozzarella, rukola i oliwa z oliwek to główne składniki prostego, ale efektownego carpaccio z buraka. To danie łączy w sobie delikatny smak sera mozzarella z lekko słodkawym burakiem, świeżością rukoli i aromatem oliwy z oliwek. Idealne jako przekąska na wszelkie okazje!
Składniki dla 5 porcji:
- Burak - 700 g (3 średnie sztuki)
- Ser Mozzarella - 200 g
- Musztarda - 100 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Rukola - 50 g
- Nasiona słonecznika - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z limonki, sos balsamiczny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miseczka, blacha
Przepis krok po kroku
- Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
- Wystudź buraki i obierz je ze skórki.
- Pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Plastry buraka umieść na półmisku.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, musztardę oraz sok z limonki.
- Sos wylej na buraki.
- Umieść na nich rukolę.
- Na wierzch porwij mozzarellę.
- Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Wierzch carpaccio posyp pestkami i udekoruj sosem balsamicznym.
Komentarz dietetyka
Carpaccio z buraka z mozzarellą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę naszych jelit. Buraki zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Carpaccio jest doskonałe na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny