Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Burak, feta i rukola to trio, które robi robotę w tym carpaccio! Całość dopełnia delikatny ocet winny i aromatyczna oliwa z oliwek, nadając daniu wyjątkowy charakter.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 210 g
- Ocet winny - 15 ml
- Rukola - 40 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.
- Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
- Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.
- Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej i ocet balsamiczny.
- Sosem polej carpaccio.
- Na koniec obficie przypraw pieprzem i solą.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny