Carpaccio z buraka z fetą
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Burak, ser feta, rukola i orzechy włoskie – to składniki, które łączą się w wyjątkowy sposób w naszym przepisie na carpaccio z buraka z fetą. Świeżość rukoli i chrupkość orzechów włoskich idealnie komponują się z miękkimi plastrami buraka i kremową fetą, a całość uzupełnia delikatna oliwa z oliwek i słodki syrop z agawy.
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 180 g
- Rukola - 50 g
- Ser Feta - 30 g
- Orzechy włoskie - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Syrop z agawy - 12 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mandolina do warzyw
Przepis krok po kroku
- Buraka gotuj przez około 50 minut, aż będzie miękki.
- Po ugotowaniu ostudź buraka.
- Rukolę połóż na talerzu.
- Buraka obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Ułóż buraka na rukoli, posyp szczyptą pieprzu oraz fetą i orzechami.
- Oliwę wymieszaj z syropem i polej sosem sałatkę.
Komentarz dietetyka
Carpaccio z buraka to lekka i zdrowa sałatka bez glutenu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny