Carpaccio z buraka gotowanego

Opublikowano: 23.05.2025 r.
Burak, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i limonka to kluczowe składniki w naszym prostym, ale wyrafinowanym przepisie na carpaccio z buraka gotowanego. Zobacz, jak te codzienne składniki mogą przemienić zwykły burak w elegancką przystawkę, która zachwyci Twoje zmysły świeżością i harmonią smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 210 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Limonka - 7 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok. godzinę. Następnie ostudź je i obierz.
- Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Sosem polej carpaccio. Na koniec obficie przypraw pieprzem.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny