Carnitas

Opublikowano: 07.09.2022 r.
Łopatka wieprzowa, duża cebula i soczysta pomarańcza – to trio, które zamieni Twoją kuchnię w meksykańską fiestę! Carnitas, czyli wolno gotowana wieprzowina, jest pysznie soczysta i pełna smaku. Ta wersja wymaga prostych, lecz kluczowych składników, które wspólnie tworzą magiczną mieszankę smaków, których nie da się zapomnieć.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Pomarańcza - 230 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kumin, oregano, papryka ostra, cynamon, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę.
- Umieść je w brytfannie i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle uznania.
- Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Dodaj pomarańczę i cebulę do mięsa i wymieszaj.
- Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 3-4 godziny.
- Mięso rozdrobnij widelcem po upieczeniu.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Carnitas to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Potrawa jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny