Carbonare z kurczakiem

Opublikowano: 23.04.2025 r.
Makaron spaghetti, soczysta pierś kurczaka i aromatyczny boczek to główne elementy, które nadają tej carbonarze wyjątkowy smak. Do tego parmezan i śmietana, które tworzą kremowy sos, a całość dopełnia natka pietruszki. To szybkie i proste danie, które zaskoczy smakiem!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 1 g
- Czosnek - 1 g
- Ser parmezan - 50 g (5 łyżek)
- Śmietana 18% - 180 g (1 opakowanie)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g (2 filety)
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g
- Natka pietruszki - 50 g (1/2 pęczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron al dente.
- Olej rozgrzej na patelni, usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka.
- Ściągnij usmażone mięso na bok, na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż drobno pokrojony boczek.
- Dodaj na patelnię wcześniej podsmażonego kurczaka. Wlej śmietanę i gotuj 10 minut.
- Dodaj starty ser, gotuj jeszcze 7 minut.
- Gdy sos delikatnie zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron.
- Przełóż makaron na talerz, całość posyp obficie posiekaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania dania możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk