Carbonara z mascarpone
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Makaron spaghetti, mascarpone i boczek wędzony – te trzy składniki to serce naszej carbonary z mascarpone. Kremowa konsystencja dzięki mascarpone, chrupiący boczek oraz klasyczny włoski makaron tworzą razem niesamowity smak. Dodatkowo, oliwa z oliwek i posypka z parmezanu dopełniają całość, czyniąc ją prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Mascarpone - 200 g
- Boczek wędzony bez kości - 120 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Natka pietruszki - 30 g
- Bazylia świeża - 15 g
- Cebula - 70 g
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj mascarpone i 50 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć starty lub drobno posiekany parmezan, pokrojoną natkę i bazylię. Zamieszaj.
- Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj na patelni z sosem.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny