Carbonara z kurczakiem
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Piersi kurczaka, boczek wędzony, czosnek, cebula, śmietanka kremowa i ser parmezan – to główne składniki naszej carbonary z kurczakiem. Idealne połączenie smaków, które w krótkim czasie przeniesie Cię na kulinarne szczyty. Kremowa śmietanka i parmezan tworzą niezawodny duet, a kurczak i boczek dodają potrawie niepowtarzalnego aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Ser parmezan - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g
- Makaron spaghetti - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięs z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone mięso zdejmij z patelni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
- Do patelni z boczkiem dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki podsmaż do zeszklenia się cebuli.
- Następnie do patelni dodaj podsmażonego kurczaka oraz śmietankę i składniki duś na małej mocy palnika przez około 6 minut.
- Ser zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.
- Carbonarę z kurczakiem podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Komentarz dietetyka
Carbonara z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Dodatek mięsa z piersi kurczaka wzbogaca danie w białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny