Carbonara Thermomix
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Makaron spaghetti, wędzony boczek, jajka i parmezan — to niezawodne składniki, które sprawią, że Twoja carbonara z Thermomixa będzie smakować wyśmienicie! W tym przepisie dowiesz się, jak w prosty sposób połączyć te składniki za pomocą Thermomixa, by stworzyć klasyczne włoskie danie w nowoczesnym wydaniu.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Cebula szalotka - 50 g
- Ser parmezan - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego włóż parmezan i rozdrobnij go 10 sekund/obroty 9. Następnie ser przełóż do innego naczynia.
- Szalotkę obierz i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj go do naczynia miksującego.
- Do naczynia dodaj również olej rzepakowy i duś 5 minut/Varoma/ obroty 1. Po tym czasie składniki przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wybij jajka, dodaj żółtko, parmezan oraz po ćwierć łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 4.
- Następnie zawartość naczynia miksującego przełóż do naczynia z boczkiem.
- Do naczynia miksującego wlej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj wodę 10 minut/ 100°C/ obroty 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włóż makaron spaghetti i gotuj około 9-10 minut/ 100°C/ obroty 1.
- Ugotowany makaron odcedź na przystawce Varoma i przełóż do masy jajecznej z boczkiem.
- Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Makaron w sosie serowym jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny