Cannoli ze szpinakiem
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Szpinak, ricotta i mascarpone to główne składniki, które sprawią, że twoje cannoli będą wyjątkowe. Szpinak daje zdrową bazę, ricotta dodaje kremowej tekstury, a mascarpone wprowadza delikatną słodycz. Do tego parmezan i mozzarella, które tworzą niesamowity smakowy duet, zapiekający się w pyszną, złotą skorupkę.
Składniki dla 10 porcji:
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Pomidory w puszce - 1600 g
- Mascarpone - 500 g
- Mleko 2% - 45 ml
- Ser parmezan - 185 g (85,100)
- Ser Mozzarella - 250 g
- Szpinak - 1000 g
- Serek ricotta - 750 g
- Makaron cannelloni - 400 g
- Przyprawy - ocet spirytusowy, bazylia, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, szpryca
Przepis krok po kroku
- Najpierw przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj cukier, ocet, pomidory i trochę przypraw, całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
- Mascarpone ubij z mlekiem na gładką masę, całość odstaw na bok do małej miseczki.
- Włóż szpinak do dużego durszlaka i zalej wrzątkiem, aby zwiędł. Następnie odciśnij z niego nadmiar wody.
- Szpinak grubo posiekaj i wymieszaj w dużej misce ze 100 g startego parmezanu i ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron włóż do osolonego wrzątku i podgotuj je przez 5 - 6 minut.
- Używając rękawa do szprycowania, wyciśnij szpinakowe nadzienie do rurek cannelloni.
- Naczynie żaroodporne wyłóż sosem pomidorowym i ułóż w nim rurki bardzo blisko siebie.
- Danie polej sosem mascarpone i posyp startym parmezanem i mozzarellą.
- Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny