Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Opublikowano: 10.01.2024 r.
Cannelloni ze szpinakiem i fetą to połączenie makaronu cannelloni, farszu ze świeżego szpinaku, czosnku i kremowej fety. Całość zalana jest śmietaną, co nadaje potrawie aksamitną teksturę. To pyszne i sycące danie sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron cannelloni - 400 g (1 opakowanie)
- Szpinak - 400 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Feta - 200 g (1/2 opakowania)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 400 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Po chwili dodaj szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Duś szpinak do momentu, aż stanie się miękki, a następnie wlej śmietankę.
- Gotuj farsz na niewielkim ogniu przez około 15 min, wciąż mieszając. Na końcu dodaj pokruszony ser feta.
- Po tym czasie nadziej rurki makaronu i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast sera feta możesz użyć sera mozzarella w takiej samej ilości.
~ Oliwia Gawron, dietetyk