Cannelloni ze szpinakiem
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Szpinak, ricotta i makaron cannelloni tworzą magiczne trio w tym przepisie. Do tego dochodzi aromatyczny czosnek, kremowa śmietana i mnóstwo sera – mozzarella i parmezan, które razem tworzą niebiańską warstwę smaków. Jeśli lubisz sycące dania z włoskim rodowodem, koniecznie sprawdź nasz sposób na te nadziewane cudeńka.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron cannelloni - 150 g
- Szpinak mrożony - 450 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Serek ricotta - 250 g
- Śmietana 12% - 250 g
- Ser parmezan - 80 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Ser Mozzarella - 100 g (3/4 opakowania)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź i odłóż.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość.
- Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy. Każdą rurkę makaronową nadziej dokładnie farszem szpinakowym. Rurki ułóż w naczyniu obok siebie.
- W małym rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj. Sosem polej makaron. Wierzch posyp startą mozzarellą.
- Cannelloni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie pełne błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny