Cannelloni z mięsem mielonym
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Makaron cannelloni, mięso mielone z kurczaka, pomidory w puszce oraz przecier pomidorowy – to kluczowe składniki, które sprawią, że cannelloni z mięsem mielonym wyjdzie Ci obłędnie pyszne. Do tego dorzucamy cebulę i ser mozzarella, a wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Prosto, szybko i mega smacznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron cannelloni - 250 g
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Pomidory w puszce - 200 g (pół opakowania)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Cebula - 100 g
- Ser Mozzarella - 125 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, durszlak, rondelek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj w nim makaron al dente. Następnie odcedź go z wody.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso mielone. Podsmaż całość i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez 15 minut.
- Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy. Rurki makaronowe napełnij dobrze farszem i poukładaj ciasno w naczyniu.
- W garnuszku podgrzej przecier pomidorowy. Dodaj do niego sól, pieprz, czosnek i zioła prowansalskie. Powstałym sosem polej makaron. Wierzch dania posyp tartym serem.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na zdrowy obiad.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny