Cannelloni z kurczakiem
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, cukinia i cebula to główne składniki tego przepisu na wyśmienite cannelloni. Dodaj do tego przecier pomidorowy, odrobinę oliwy z oliwek oraz startą mozzarellę light, a uzyskasz soczyste i aromatyczne danie. Gotowe cannelloni wypełnione farszem z kurczaka zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron cannelloni - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cukinia - 120 g (pół szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 szt)
- Ser mozzarella light - 250 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie rumiana dodaj kurczaka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
- Po 7 minutach dodaj paprykę i cukinię.
- Smaż przez 15 minut do pełnej miękkości.
- Na koniec dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego i dopraw bazylią, tymiankiem i oregano.
- Gotowy farsz przełóż do ugotowanego makaronu, następnie makaron ułóż jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym.
- Makaron zalej przecierem pomidorowym i dopraw ziołami.
- Na wierzch poukładaj pokrojoną w plasterki mozzarellę.
- Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe i może pojawiać się w menu na co dzień. Dostarcza sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny