Cannelloni bolognese

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Mięso mielone wieprzowe, passata pomidorowa, makaron cannelloni i ser mozzarella – te składniki tworzą idealne cannelloni bolognese. Aromatyczna mięsną mieszanka z delikatnym sosem pomidorowym wypełnia rurki makaronu, które są zapiekane w pysznym, ciągnącym się mozzarelli. Wystarczy trochę cebuli, czosnku i oleju rzepakowego, żeby dopełnić ten klasyczny, włoski smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Passata pomidorowa - 500 g (2 szklanki)
- Makaron cannelloni - 400 g
- Ser Mozzarella - 300 g (2 kule)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek zeszklij na oleju.
- Następnie dodaj mięso i podsmaż je do momentu, aż nabierze charakterystycznego brązowego koloru.
- Wtedy dodaj passatę pomidorową i zioła.
- Gotuj całość do lekkiego zredukowania się wody.
- Tak przygotowanym farszem nadziej makaron.
- Ułóż makaron w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
- Całość zapiecz w piekarniku przez 20 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Przygotowanie tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk