Camembert z piekarnika
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Ser camembert, żurawina, orzechy włoskie, i rozmaryn – te składniki tworzą idealną kombinację smaków, którą łatwo przygotujesz w piekarniku. Kremowy ser podgrzany do rozpływającej się konsystencji w połączeniu ze słodką nutą żurawiny i chrupiącymi orzechami to prawdziwa uczta. Na koniec nie zapomnij o świeżej bagietce dla pełnego doznania!
Składniki dla 1 porcji:
- Ser camembert - 120 g
- Żurawina w słoiku - 10 g
- Orzechy włoskie - 10 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Rozmaryn świeży - 1 g
- Bagietka francuska - 50 g
- Przyprawy - rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Bagietkę przekrój na pół, skrop oliwą i oprósz rozmarynem.
- Z camemberta zetnij górną skórkę, starając się jak najmniej wyciąć miękką część sera.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok umieść bagietkę i całość piecz przez 5-7 minut.
- Przed podaniem wyłóż na camembert żurawinę i pokruszone orzechy.
Komentarz dietetyka
Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk