Calzone z mięsem mielonym

Opublikowano: 15.06.2025 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, czerwona papryka, ser żółty i pomidory w puszce - to podstawowe składniki, które tworzą solidne, pyszne calzone. Chrupiące ciasto, przygotowane z mąki pszennej, drożdży i mleka, idealnie współgra z aromatycznym wnętrzem, pełnym soczystego mięsa i warzyw.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3 szklanki)
- Mleko 2% - 200 ml
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek stołowych)
- Cukier - 15 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (krojone)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Ser żółty - 150 g
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, bazylia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka, talerzyk deserowy
Przepis krok po kroku
- W garnuszku podgrzej delikatnie mleko, zdejmij je z palnika i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj 6 łyżek oleju, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Składniki wyrabiaj do momentu uzyskania ciasta, które nie będzie przyklejało się do dłoni.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodaj do niego pomidory z puszki oraz paprykę i podsmażaj przez 5 minut.
- Po tym czasie na patelnię dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
- Farsz dopraw do smaku połową łyżeczki soli, pieprzu, curry oraz bazylii. Składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż chwilę i zdejmij z palnika.
- Farsz pozostaw do wystudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka od talerzyków deserowych.
- Na każdy placek ciasta ułóż po 2 łyżki farszu i posyp tartym serem. Brzegi ciasta zlep jak pierogi.
- Calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmaruj odrobiną wody.
- Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Calzone z mięsem mielonym doskonała propozycja na smaczny posiłek. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny