Calzone z kurczakiem
Opublikowano: 22.12.2022 r.
Piersi kurczaka, passata pomidorowa, papryka czerwona, kukurydza konserwowa i ser mozzarella light to tylko niektóre z głównych składników Calzone z kurczaka. To danie łączy w sobie soczyste mięso, aromatyczne warzywa i ciągnący się ser, zamknięte w chrupiącym i pachnącym wypieku. Idealne na szybki obiad czy przekąskę dla całej rodziny.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 100 g
- Drożdże świeże - 10 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cukier - 5 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 150 g
- Passata pomidorowa - 100 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 80 g
- Ser mozzarella light - 60 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, tymianek, bazylia, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, wałek, miseczki
Przepis krok po kroku
- Ciasto na calzone: Do miseczki wlej wodę (około 70 ml), dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie (możesz podzielić je na dwie części, wówczas będą mniejsze porcje), następnie rozwałkuj jedną większą lub dwie mniejsze części na placek.
- Farsz do calzone: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.
- Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz z patelni.
- Posyp startym serem mozzarella. Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki złóż na pół i sklej brzegi.
- Piecz w 180 st. C przez około 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i po odgrzaniu.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk