Caldo verde
![caldo verde Zupa caldo verde z pieczywem](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/32/3211/main-l_l.webp)
Opublikowano: 15.10.2021 r.
Jarmuż, cebula, bulion warzywny, ziemniaki i chorizo. To kluczowe składniki caldo verde, tradycyjnej portugalskiej zupy, która jest pełna smaku i aromatu. Zielony kolor jarmużu, kremowość ziemniaków oraz pikantny akcent chorizo tworzą razem symfonię smaków, którą warto poznać. To idealne danie na chłodne dni!
Składniki dla 6 porcji:
- Jarmuż - 100 g (4 garści)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ziemniaki późne - 300 g
- Por - 70 g (pół szt)
- Kiełbasa chorizo - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj posiekanego pora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Całość zalej bulionem i gotuj przez 40 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w kostkę jarmuż i gotuj przez 10 minut.
- Zupę dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
Komentarz dietetyka
To zdrowa zupa jednak ze względu na dodatek kiełbasy nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny