Bycze jądra
Opublikowano: 22.12.2022 r.
Cebula, masło, czosnek i oczywiście kluczowy składnik – bycze jądra. W tym nietypowym przepisie znajdziesz też jajko, bułkę tartą i rukolę, które razem tworzą zaskakującą kompozycję smaków. Przepis na bycze jądra to wyjątkowe danie, które z pewnością przyciągnie uwagę każdego, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów.
Składniki dla 2 porcji:
- Cebula - 50 g
- Masło - 50 g
- Czosnek - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 30 g
- Rukola - 20 g
- Bycze jądra - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Bycze jądra włóż do miski, zamocz w wodzie przez noc. Kolejnego dnia zamocz mięso ponownie przez około 30 minut w świeżej wodzie.
- Następnie rozetnij każdą cześć mięsa i oczyść wszystkie jądra. Zagotuj jądra w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody i poczekaj, aż ostygną.
- W międzyczasie pokrój cebulkę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj bułkę tartą i jajko do panierki. Wbij jajko do miseczki, dodaj sól, pieprz i paprykę słodką. Roztrzep widelcem a do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
- Mięso obtocz w bułce tartej, potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Następnie wyłóż na talerz.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulkę wraz z czosnkiem.
- Wrzuć bycze jądra w panierce i smaż na małym ogniu z dwóch stron do momentu, aż mięso będzie zarumienione.
- Gotowe danie wyłóż na talerz. Podawaj z zieleniną.
Komentarz dietetyka
Bycze jądra można przygotować, także pieczone.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk