Burrito z wołowiną
Opublikowano: 29.03.2023 r.
Mięso mielone wołowe, papryka czerwona, cebula czerwona i fasola to kluczowe składniki tego burrito. Taki zestaw w połączeniu z delikatnymi pomidorami z puszki oraz dodatkową chrupkością, którą daje kukurydza konserwowa, to przepis na smakowitą kompozycję. Idealnie wszystko zawinięte w pełnoziarniste tortille i podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 3 g (3 placki)
- Mięso mielone wołowe - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Fasola czerwona - 80 g (1 mała puszka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 30 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Paprykę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso i dopraw.
- Dodaj warzywa, wymieszaj i duś ok. 10 minut.
- Zalej pomidorami i duś kolejne 10 minut. Dopraw do smaku.
- Porcje farszu układaj na plackach tortilli i zawijaj.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybierać tortille na mące pełnoziarnistej, bez dodatku cukru, aby obniżyć indeks glikemiczny i zwiększyć wartość odżywczą posiłku.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk