Burrito z ryżem
Opublikowano: 24.03.2023 r.
Ryż biały, fasola czerwona, papryka czerwona i pomidory w puszce – to cztery główne składniki, które składają się na nasze smakowite burrito z ryżem. Wszystko zawinięte w pełnoziarnistą tortillę, z odrobiną cebuli czerwonej dla dodatkowego aromatu. Kąsek, który łączy w sobie różnorodność smaków i chrupkość, na pewno zadowoli każdego fana meksykańskiej kuchni!
Składniki dla 3 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 186 g (3 sztuki)
- Ryż biały gotowany - 100 g
- Fasola czerwona - 160 g
- Kukurydza konserwowa - 160 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 300 g
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i paprykę i chwilę podsmażaj.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Dopraw.
- Farsz wykładaj na tortille i zawijaj burrito.
Komentarz dietetyka
Wybierając gotową tortillę ze sklepu najlepiej wybrać tą na bazie mąki pełnoziarnistej.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk