Burrito z mięsem mielonym
Opublikowano: 11.02.2022 r.
Tortilla pełnoziarnista, mięso mielone wieprzowo-wołowe, ryż biały, kukurydza konserwowa i czerwona fasola – to najważniejsze składniki pysznego Burrito z mięsem mielonym. Dodaj do tego trochę cebuli, czosnku i passaty pomidorowej, a całość skrop oliwą z oliwek. Voila! Masz przepis na domowy, wyśmienity posiłek.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 2 g (2 sztuki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 100 g
- Ryż biały gotowany - 50 g (5 łyżek)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Fasola czerwona - 80 g (1 mała puszka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Passata pomidorowa - 100 g (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i przyprawy. Podsmażaj, cały czas mieszając.
- Dodaj ugotowany ryż, fasolę, kukurydzę i całość zalej pomidorami. Wymieszaj.
- Farsz wyłóż na tortille i zawiń.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 10 minut.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać tortillę pełnoziarnistą, która ma mniejszy indeks glikemiczny. Na dietach redukcyjnych mięso wieprzowo-wołowe można zastąpić drobiowym.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk