Burrito z kurczakiem
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona fasola, cheddar, awokado i natka pietruszki – to składniki, które sprawią, że każde burrito z kurczakiem zachwyci smakiem. Przepis jest prosty do wykonania, a połączenie aromatycznych przypraw i świeżych warzyw daje gwarancję pełnego i sycącego posiłku. Idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla - 124 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 200 g
- Fasola czerwona - 100 g
- Ser cheddar - 40 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Awokado - 150 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Kolendra świeża - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj okrojone w kostkę mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Wszystko smaż przez 15 minut.
- Do mięsa dodaj czerwoną fasolę.
- Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
- Przypraw chili. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
- Gotowy farsz nakładaj na środek placków, na wierzch ułóż pokrojone w paseczki awokado i starty żółty ser. Zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.
- Patelnię nagrzej porządnie i podgrzej na niej burrito z obu stron, przez 2 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny