Burrito wegetariańskie
Opublikowano: 24.03.2023 r.
Tortilla pełnoziarnista, czerwona fasola, chrupiąca papryka i soczysta czerwona cebula to podstawowe składniki, które sprawiają, że wegetariańskie burrito to prawdziwy hit. Dodaj do tego kukurydzę konserwową oraz aromatyczną passatę pomidorową, a otrzymasz pełnowartościowe danie, które zaspokoi największy głód i zachwyci podniebienie!
Składniki dla 3 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 3 g (3 placki)
- Ryż biały gotowany - 100 g
- Fasola czerwona - 160 g (2 małe puszki)
- Kukurydza konserwowa - 160 g (2 małe puszki)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Passata pomidorowa - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i paprykę i chwilę podsmażaj.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Dopraw.
- Farsz wykładaj na tortille i zawijaj burrito.
Komentarz dietetyka
Wybierając gotową tortillę ze sklepu najlepiej wybrać tą na mące pełnoziarnistej.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk