Burrito meksykańskie
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mięso mielone, fasola konserwowa, ser cheddar i świeża kolendra - to tylko część składników, które sprawią, że burrito meksykańskie z tej receptury stanie się ulubionym daniem każdego miłośnika kuchni tex-mex. Połączenie tych smakowitych składników w miękkiej tortilli zapewni wybuch smaków i aromatów.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla - 125 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g
- Pomidory w puszce - 200 g
- Fasola konserwowa - 100 g (czerwona)
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Ser cheddar - 40 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Kolendra świeża - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Wszystko smaż przez 20 minut.
- Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.
- Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
- Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
- Gotowy farsz nakładaj na środek placków, na wierzch ułóż starty żółty ser. Zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.
- Patelnię nagrzej porządnie i podgrzej na niej burrito z obu stron, przez 2 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny