Burrito
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, mięso mielone z kurczaka, pomidory w puszce, fasola czerwona i ser gouda to główne składniki w naszym przepisie na pyszne burrito. To połączenie sprawi, że Twój posiłek będzie sycący i pełen smaku. Nie przegap świeżej cebuli, która dodaje aromatu, a także kukurydzy konserwowej dla lekkiego, słodkiego akcentu.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 124 g (2 szt)
- Mięso mielone z kurczaka - 250 g
- Pomidory w puszce - 200 g (0,5 puszki)
- Fasola czerwona - 100 g (1/4 puszki)
- Kukurydza konserwowa - 75 g (5 łyżek)
- Ser gouda - 40 g (2 plastry)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, kolendra świeża, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula będzie już rumiana dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Wszystko smaż przez 10 minut.
- Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.
- Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
- Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
- Gotowy farsz nakładaj na środek placków i zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.
- Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim burrito łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
Burrito jest dobrym sposobem na posiłek. Warto do niego użyć chudego mięsa. Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw nie będzie odpowiednie dla osób z chorobami układu pokarmowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny