Burgery z wołowiny

Opublikowano: 16.07.2025 r.
Mięso mielone wołowe i jajka to podstawowe składniki tych soczystych burgerów z wołowiny. Dzięki wysokiej jakości mięsu i prostocie przepisu, w kilka chwil przygotujesz pyszne danie, które zachwyci każdym kęsem. Idealne na grilla lub szybki obiad w domu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, gorczyca, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Wrzuć 500 g mielonej wołowiny do miski z wszystkimi przyprawami i jajkami, a następnie wymieszaj.
- Podziel mięso na cztery. Lekko zmocz ręce. Ostrożnie zroluj mieszankę w kulki, każda wielkości piłki tenisowej.
- Umieść każdą kulkę w dłoni i delikatnie spłaszcz kotlety.
- Rozgrzej grill elektryczny i ułóż na nim kotlety.
- Smaż je po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny