Burgery z kurczaka
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Piersi kurczaka, chrupiące płatki kukurydziane, świeża sałata i bułka pszenna - oto główne składniki na wyśmienite burgery z kurczaka. Spróbuj tego połączenia delikatnego mięsa z chrupiącą panierką, soczystej sałaty i pysznej bułki. Idealnym dopełnieniem są majonez, keczup oraz cebula, które świetnie podkręcają smak całego dania.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Płatki kukurydziane bez cukru - 70 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka pszenna - 90 g
- Sałata - 50 g
- Cebula - 50 g
- Majonez - 50 g
- Keczup - 50 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek, przypraw i podziel na mniejsze kawałki.
- Kawałki kurczaka wymocz w rozmieszanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste.
- W małej miseczce zmieszaj majonez z ketchupem.
- Każdą bułkę przekrój na pół, a spód wysmaruj sosem. Włóż do środka liście sałaty i pokrojoną w plastry cebulę, a następnie ułóż kurczaka. Złóż obie połówki bułki.
Komentarz dietetyka
To zdrowsza alternatywa dla popularnych burgerów, gdyż zawiera mniej tłuszczów nasyconych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny