Burgery
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i jajko – to przepis na klasyczne burgery, które zrobią każde spotkanie przy grillu wyjątkowym. Soczysta wołowina, delikatna cebulka i jajko sprawiają, że kotlety są pełne smaku i mają świetną konsystencję. No i oczywiście oliwa z oliwek, która doda im tego "czegoś".
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, by była zarumieniona.
- Mięso mielone dodaj do miski, dorzuć cebulę i wbij jajko.
- Masę mięsną dopraw solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i gałką.
- Ręką wymieszaj masę i uformuj płaskie kotlety.
- Patelnię grillową porządnie nagrzej i układaj na niej uformowane kotlety.
- Smaż po 4 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Burgery nie powinny pojawiać się zbyt często w diecie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa, jeśli się jednak pojawią warto zadbać, by były podane z dużą ilością warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny