Burger z kurczakiem
Opublikowano: 01.09.2022 r.
Piersi kurczaka, bułka pszenna, sałata, pomidor, awokado i ketchup to kluczowe składniki dla burgera z kurczakiem, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Soczysty filet zamykamy w świeżej bułce, dodajemy chrupiącą sałatę, plasterki pomidora i cebuli oraz aksamitne awokado. Wszystko to polane ketchupem, tworzy smaczną i sycącą przekąskę.
Składniki dla 2 porcji:
- Bułka pszenna - 100 g (2 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Mleko 3,2% - 50 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
- Sałata - 25 g (4 iście)
- Pomidor - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Awokado - 70 g (pół małej sztuki)
- Ketchup - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Filet z kurczaka podzielna dwa cienkie kotlety i rozbij je.
- Mięso z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem.
- Do jednego talerza wybij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli. Do drugiego talerza wlej mleko, do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Do czwartego talerza wsyp mąkę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Filety drobiowe namocz w mleku, następnie obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).
- Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w talarki. Awokado obierz, usuń z niego pestkę i miąższ rozgnieć widelcem.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej patelni.
- Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz guacamole.
- Na wierzch guacamole ułóż górną część bułki.
- Gotowe burgery z kurczakiem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Burgery z kurczakiem to doskonała propozycja na domowy Fast-Food. Burger świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny