Burger wieprzowy
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta i koperek ogrodowy to kluczowe składniki tego przepisu na burger wieprzowy. Smak tego burgera jest wyjątkowy, dzięki połączeniu soczystego mięsa, aromatycznej cebuli i świeżego koperku. Dodatek bułki tartej sprawia, że kotlety są delikatne, a całość skropiona olejem rzepakowym tworzy wyjątkową kompozycję.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1200 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Bułka tarta - 100 g
- Woda gazowana - 200 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mięso wieprzowe.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do mięsa.
- Wlej wodę gazowaną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz bułkę tartą i skórkę z cytryny.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do mięsa i wymieszaj bardzo dokładnie.
- Formuj burgery.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż burgery przez 4-5 minut z jednej strony.
- Burgery podawaj z dodatkiem purée ziemniaczanego lub bułki typu brioszka.
Komentarz dietetyka
Burger wieprzowy to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Burger wieprzowy jest nisko kaloryczny i nie zawiera prawie węglowodanów. Burger jest także źródłem składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny