Burek ze szpinakiem
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Ciasto filo, szpinak, ser feta i suszone pomidory to główni bohaterowie tego przepisu na burek ze szpinakiem. Lekko maślane ciasto filo skrywa w sobie aromatyczne nadzienie z kremowego sera feta i soczystych, suszonych pomidorów. To połączenie smaków sprawia, że nie sposób się oprzeć tej bałkańskiej przekąsce.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto filo - 400 g
- Szpinak - 600 g
- Masło klarowane - 200 g
- Ser Feta - 300 g (1,5 kostki)
- Suszone pomidory w oleju - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż.
- Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła.
- Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Burek ze szpinakiem to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń i żelazo. Ser feta jest także dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny