Burek z serem
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Ciasto filo, boczek wędzony, ser twarogowy tłusty, śmietanka kremowa i jajka – to główni bohaterowie tego przepisu na burek z serem. Chrupiące ciasto filo otula bogate, kremowe nadzienie z sera i śmietanki, a boczek dodaje całości wyrazistego smaku. To niesamowite zestawienie składników tworzy wyjątkowo smakowitą potrawę.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto filo - 500 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser twarogowy tłusty - 800 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj suszone pomidory z chilli oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z twarogiem.
- Pokrój boczek w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz boczek.
- Gdy nieco przestygną wymieszaj całość z twarogiem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód ułóż ciasto filo, na nim umieść masę twarogową, przykryj masę kolejnym płatem ciasta.
- Na jego wierzchu ułóż kawałki masła.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Burek z serem to danie zawierające bardzo dużo wapnia. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Burek jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny