Burek z mięsem
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, boczek wędzony bez kości, ciasto filo i aromatyczna cebula – to główne składniki, które sprawiają, że burek z mięsem jest takim pysznym daniem. Ten bałkański przysmak jest pełen smaku, a dodatek śmietanki kremowej i marchewki dodaje mu kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Jajko - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Ciasto filo - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, cynamon, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Zeszklij cebulę i czosnek.
- Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię.
- Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż.
- Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Burek z mięsem to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny