Burek
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Ciasto filo, tłusty ser twarogowy i jabłka to esencja pysznego burka. Idealne połączenie chrupiącej warstwy z delikatnym, słodko-kwaśnym farszem. Kilka prostych kroków, odrobina pracy i dom pełen aromatów. To klasyczne bałkańskie danie zasmakujesz zarówno na słodko, jak i na słono – zależnie od dodatków.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto filo - 500 g
- Ser twarogowy tłusty - 500 g
- Jabłko - 1000 g (5 średnich sztuk)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki.
- Twaróg wymieszaj z cukrem i żółtkami.
- Jabłka posyp cynamonem.
- Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę ciasta filo, na niej ułóż jabłka, twaróg, przykryj kolejnym płatem ciasta.
- Na wierzch ciasta połóż kawałeczki masła i piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Jeśli ciasto zacznie się przypalać zmniejsz temperaturę.
Komentarz dietetyka
Burek to słodki wypiek zawierający sporą ilość dodanego cukru. Zawiera także twaróg będący doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Burek jest także lepszym wyborem niż gotowe sklepowe wypieki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny