Buraki z papryką na zimę
Opublikowano: 11.06.2023 r.
Buraki, czerwona papryka i cebula to główne składniki naszego przepisu na buraki z papryką na zimę. Wszystko to zanurzone w mieszance octu spirytusowego i oleju rzepakowego z dodatkiem cukru, tworzy pyszny i dobrze zakonserwowany dodatek do zimowych potraw. Idealne jako sałatka lub przystawka, sprawdza się w każdej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 3000 g (15 małych sztuk)
- Papryka czerwona - 1000 g (4 duże sztuki)
- Cebula - 500 g (5 średnich sztuk)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 150 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Buraki włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości buraków).
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do garnka wlej szklankę wody, ocet, olej oraz wsyp cukier i 2 płaskie łyżki stołowe soli. Do garnka dodaj również 6 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe.
- Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Następnie do zalewy dodaj cebulę oraz paprykę i gotuj przez około 7-8 minut.
- Buraki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Buraki dodaj do zalewy, dokładnie wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć.
- Słoiki pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny