Buraki z cebulą
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Buraki, cebula i olej rzepakowy – te trzy podstawowe składniki tworzą smaczną i prostą przekąskę, jaką są buraki z cebulą. Wystarczy kilka kroków, by z tych produktów wyczarować coś pysznego. Gotowane buraki połączone z zeszkloną cebulą i delikatnym olejem rzepakowym to danie, które zaskoczy swoim bogatym smakiem.
Składniki dla 8 porcji:
- Burak - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w garnku do miękkości.
- Wystudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj buraki, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem.
- Smaż całość około 2-3 minuty.
- Buraczki podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Buraki z cebulą to surówka zawierająca bardzo dużo cennych składników mineralnych i witamin. Surówka ma działanie zasadotwórcze i bakteriobójcze. Buraki z cebulą są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny