Buraki na zimę w całości
Opublikowano: 02.01.2024 r.
**Buraki, cukier, ocet spirytusowy i sól to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje zimowe zapasy będą niepowtarzalne.** Przygotowanie buraków na zimę w całości to sposób na to, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Z tego przepisu dowiesz się, jak prosto zamarynować buraki i zachować ich wyjątkowy aromat i kolor.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 1000 g
- Cukier - 100 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml
- Sól - 3 g
- Przyprawy - sól, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Buraki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
- Do słoików włóż liście laurowe (po 1-2), ziarna pieprzu (po 3-4) i gorczycę (kilka ziarenek).
- Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, cukier, ocet i sól. Zagotuj.
- Wlej zalewę do słoików i zakręć słoiki. Ostudź.
- Pasteryzuj przez 15 minut. Ostudź.
Komentarz dietetyka
To opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień. Nie będzie odpowiednia dla osób na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny