Buraki kiszone do słoików
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Buraki, chrzan, czosnek i liście wiśni to klucz do stworzenia domowych buraków kiszonych, które zniewalają smakiem. Te czerwonokrwiste warzywa w połączeniu z aromatem chrzanu i intensywnego czosnku, wzbogacone dodatkowo liśćmi wiśni, stanowią idealną przekąskę lub dodatek do obiadu. Przekonaj się, jak prosto można je przygotować w domowych warunkach!
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 1000 g (5 małych sztuk)
- Chrzan - 30 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Liście wiśni - 20 g
- Przyprawy - sól, liść laurowy, gorczyca, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- słoik 1l
Przepis krok po kroku
- Słoik wyparz i odstaw, aby ostygł.
- Buraki obierz cienko ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pokrojone buraki włóż do słoika.
- Następnie dodaj do niego łyżeczkę ziaren gorczycy, liście wiśni, gałązki kopru, chrzan pokrojony w kawałki oraz obrane ząbki czosnku.
- W litrze chłodnej wody rozpuść łyżeczkę stołową soli. Następnie wodę wlej do słoika, tak aby przykryć całość buraków.
- Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 dni.
- Gdy zobaczysz, że słoiki zaczynają buzować, wynieś je w chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy).
- Kiszone buraki podawaj w dowolnej formie.
Komentarz dietetyka
Buraki kiszone do słoików to doskonały sposób na przechowanie buraków w okresie zimowym. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie zakwasu powstałego z kiszenia buraków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny