Buraczki z papryką na zimę
Opublikowano: 18.03.2023 r.
Gotowane buraki, czerwona papryka i cebula to trio, które tworzy smakowite buraczki z papryką na zimę. Dodatku octu jabłkowego, oleju rzepakowego i cukru nie można pominąć, bo dzięki nim całość ma odpowiednią słodko-kwaśną nutę. Sól natomiast idealnie balansuje całość, podkreślając walory warzyw.
Składniki dla 20 porcji:
- Buraki gotowane - 3000 g
- Papryka czerwona - 1000 g (ok. 4 sztuk)
- Cebula - 400 g (ok. 4 sztuk)
- Ocet jabłkowy - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 200 ml (1 szklanka)
- Cukier - 130 g (ok. 1 szklanka)
- Sól - 15 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, tarka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokrój w cienkie paski.
- Cebulę pokrój w półplasterki.
- Do garnka dodaj ocet, szklankę wody, olej, sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj paprykę, cebulę i gotuj ok. 7 minut.
- Dodaj buraki i wymieszaj.
- Przełóż do słoików.
- Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Połączenie octu, cebuli oraz soli u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym i tendencją do refluksu, może nasilać dolegliwości, dlatego wskazane jest ograniczenie ilości do dobrze tolerowanej.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk