Buraczki z papryką
Opublikowano: 30.09.2022 r.
Buraki, czerwona papryka oraz cebula tworzą podstawę tego smacznego dania. Dodatek oleju rzepakowego oraz odrobina cukru podkreślają naturalne słodkości warzyw, nadając buraczkom z papryką wyjątkowy smak. Idealne jako przystawka albo dodatek do obiadu, zaskoczą każdą rodzinę i znajomych prostotą oraz wyjątkowością smaku.
Składniki dla 35 porcji:
- Burak - 3000 g
- Papryka czerwona - 1000 g
- Cebula - 1000 g
- Olej rzepakowy - 250 ml
- Cukier - 220 g
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 35
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj buraki w mundurkach do miękkości.
- Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i obierz.
- Zetrzyj buraki na dużych oczkach tarki.
- Paprykę i cebulę pokrój nie za dużą kostkę.
- 250 ml wody, olej, 125 ml octu, cukier oraz 1,5 łyżki soli zagotuj.
- Dodaj do zalewy cebulę i paprykę. Gotuj 10 minut.
- Dorzuć buraczki i gotuj kolejne 15 minut.
- Przełóż gorącą surówkę do słoików, zakręć je szczelnie.
- Pasteryzuj słoiki przez 15 minut (od zagotowania). Wyjmij słoiki po pasteryzacji, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną.
- Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Buraki to doskonałe źródło żelaza. Genialnie wpływa na układ krwionośny. Papryka zawiera witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Cebula to dobry produkt, który warto stosować zwłaszcza przy zmniejszonej odporności. Cukier tu dodany ma za zadanie konserwować surówkę, ale automatycznie wzrasta indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości