Buraczki z jabłkiem

Opublikowano: 10.07.2025 r.
Buraki, jabłka, cebula i odrobina soku z cytryny – to tylko kilka kluczowych składników na przepyszne buraczki z jabłkiem. Całość dopełnia lekka słodycz cukru oraz delikatny aromat oleju rzepakowego, tworząc prostą, ale niezwykle smaczną sałatkę. Te składniki idealnie się uzupełniają, oferując wyjątkowe połączenie smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Buraki gotowane - 500 g
- Jabłko - 360 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cukier - 4 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.
- Jabłka umyj i również pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
- Buraczki, jabłka i cebulę wymieszaj.
- Dodaj ocet, olej, cukier oraz pieprz i sól do smaku.
- Dokładnie wymieszaj.
- Schłodź około 30 minut przed podaniem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny