Buraczki z chrzanem na zimę
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Buraki ćwikłowe i korzeń chrzanu to główne bohaterowie tego przepisu na buraczki z chrzanem na zimę. Do tego dochodzi ocet winny, który nadaje im delikatnej kwaskowatości, oraz cukier, który balansuje smak, i szczypta soli. To sprawdzone połączenie składników gwarantuje wyrazisty, a jednocześnie harmonijny smak konserwowanych buraczków.
Składniki dla 8 porcji:
- Burak - 1000 g (ćwikłowy)
- Chrzan - 200 g (korzeń)
- Ocet winny - 20 ml
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Sól - 2 g (szczypta)
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier, ocet winny, chrzan świeży
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Buraki umyj. Nie obieraj i zostaw korzonki.
- Umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj do miękkości około 60-80 minut. Buraki powinny być jędrne po ugotowaniu.
- Buraki ostudź i dopiero wtedy obierz.
- Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
- Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść na sitku i przelej wrzątkiem (jeśli chcesz, by nie był tak ostry).
- Chrzan przełóż do miseczki. Dodaj do niego ocet, cukier i sól. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo dopraw.
- Chrzan dodaj do buraczków i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe buraczki z chrzanem przekładaj do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
- Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk