Buraczki z chrzanem do słoików
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Buraki, ocet spirytusowy, cukier i tarty chrzan – to najważniejsze składniki na pyszne buraczki z chrzanem do słoików. Dzięki tej prostej mieszance zamkniesz w słoiku smak lata, który idealnie pasuje do zimowych obiadów. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a efektem końcowym będą pełne smaku, lekko ostre buraczki.
Składniki dla 5 porcji:
- Burak - 3000 g (10 dużych sztuk)
- Ocet spirytusowy - 50 ml
- Cukier - 20 g
- Chrzan - 100 g (tarty)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, słoik
Przepis krok po kroku
- Buraki ze skórką ugotuj w wodzie do miękkości warzyw.
- Następnie buraki odcedź z wody, wystudź i obierz ze skórki.
- Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
- Do buraków dodaj ocet spirytusowy, cukier, chrzan tarty oraz łyżeczkę soli.
- Buraczki z chrzanem przełóż do słoików i zakręć je.
- Słoiki pasteryzuj we wrzątku przez około 10 minut.
- Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na przechowanie warzyw zimą. Stanowią one doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny