Buraczki w zalewie

Opublikowano: 10.03.2022 r.
Buraki, ocet winny i cukier tworzą zgraną ekipę w tym przepisie na buraczki w zalewie. Te podstawowe składniki sprawiają, że danie jest nie tylko smaczne, ale też proste do przygotowania. Kombinacja słodyczy z buraków i cukru oraz kwasu octu winnego daje efekt, do którego chętnie będziesz wracać.
Składniki dla 8 porcji:
- Burak - 250 g
- Ocet winny - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 50 g (0,25 szklanki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Buraczki umyj i ugotuj na miękko.
- Buraki ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody, z octem, cukrem i łyżeczką soli.
- Buraczki przełóż do słoików, do każdego dodaj po jednym liściu laurowym, jednym zielu angielskim i po 3 ziarenka pieprzu.
- Zalej buraki wrzącą zalewą.
- Pasteryzuj słoiki 25 minut.
Komentarz dietetyka
Buraczki w zalewie to fajna propozycja na zimowe przetwory. Jednak ze względu na użycie octu i cukru w zalewie powinny one być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki