Buraczki w zalewie octowej
Opublikowano: 29.05.2022 r.
Buraki, ocet jabłkowy, miód i czosnek - to cztery główne składniki, które sprawią, że buraczki w zalewie octowej będą nie tylko smaczne, ale też pełne aromatu. Połączenie słodkiego miodu z kwaskowym octem i pikantnym czosnkiem nadaje burakom wyjątkowy smak, który idealnie uzupełni wiele dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Buraki gotowane - 500 g
- Ocet jabłkowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Miód - 30 g (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, małe słoiczki
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj wodę do zalewy (2 szklanki- 500 ml).
- Buraki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Buraki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do słoików. Dodaj ząbki czosnku.
- 500 ml wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj ocet, miód i przyprawy.
- Zalej przygotowane buraki i pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Buraczki możesz podawać jako dodatek do dań głównych przez cały rok.
~ Oliwia Gawron, dietetyk