Buraczki tarte na zimę
Opublikowano: 09.01.2025 r.
Szukasz pomysłu na domowe przetwory? Wypróbuj nasze buraczki tarte na zimę!
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 2000 g
- Cukier - 60 g (6 łyżek)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Ocet spirytusowy - 70 ml (7 łyżek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, tarka, słoik 900 ml
Przepis krok po kroku
- Buraki dokładnie wyszoruj, przełóż do garnka i zalej wodą, aby całkowicie je przykryła.
- Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. W zależności od ich wielkości może to trwać 40-80 minut.
- Ugotowane buraki odstaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce.
- Starte buraki ponownie przełóż do garnka, dodaj ocet, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane buraki przełóż do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Buraczki warto jeść z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczu, aby obniżyć ładunek glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk